Shroud of Turin Torinon käärinliina -teemanäyttelyn seminaari la 8.4.2017 klo 12-18
Torinon käärinliina -teemanäyttely 27.3.-17.4.2017
LehdistölleYhteystiedot
Shroud of Turin - Main image

Lehdistölle

Torinon käärinliinaa esittelevä näyttely Turun Martinkirkkoon

Kiisteltyä pyhäinjäännöstä esittelevä näyttely on esillä Turun Martinkirkossa kolmisen viikkoa. Torinon käärinliinan uskotaan olleen se kangas, johon Jeesuksen ruumis käärittiin, kun hänet haudattiin. Kankaaseen painautui kidutetun ja ristiinnaulitun miehen ruumiin ääriviivat sekä kasvojen hahmo.

Näyttely on auki Martinkirkossa maanantaista 27.3. lähtien maanantaihin 17.4. saakka. Näyttelyn järjestelyistä vastaa Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä.

Käärinliinatutkimus eli sindonologia on laajinta ja vanhinta Italiassa ja Espanjassa.
Suomessa tutkimusta ovat tehneet professori Jouko Martikainen ja dosentti Juha HiItunen, joka kokoaa näyttelyn Helsinkiin.

Käärinliina on ollut vuosisatojen ajan katolisen ja ortodoksisen kirkon merkittävä pyhäinjäännös. Se on matkannut sotien melskeitä paossa eri puolilla Eurooppaa ja melkein tuhoutunutkin tulipalossa. Sitä säilytetään Torinossa Pyhän Johannes Kastajan katedraalissa, ja sitä näytetään yleisölle vain harvoin. Alkuperäistä liinaa voi päästä katsomaan Torinossa seuraavan kerran vasta vuonna 2025.

Käärinliinan aitoudesta on kiistelty; toisten mielestä se on keskiaikainen väärennös, toiset ovat vakaasti sitä mieltä, että juuri tämän kankaan sisällä lepäsi Jeesuksen ruumis.

Näyttely esittelee käärinliinan vaiheita kahden vuosituhannen ajalta sekä tutkimustuloksia, jotka puhuvat käärinliinan pyhäinjäännöksen aitouden puolesta. Esillä on myös käärinliinan ”aito kopio” eli noin neljämetrinen kangas, jossa on nähtävissä aidon käärinliinan kuviot sekä vauriot, joita aito käärinliina on vuosisatojen saatossa kokenut.


http://shroud.fi/

Shroud of Turin

Tietoa Torinon käärinliinasta

Torinon käärinliina, joka tunnetaan myös nimellä Pyhä käärinliina ei viittaa taikka kohdennu mihinkään muuhun kuin kristinuskon keskushahmoon ja perustajaan Jeesukseen Kristukseen. Niinpä sillä on kautta vuosisatojen ollut aivan erityinen arvoasema katolisen ja ortodoksisen kirkon merkittävimpänä reliikkinä eli pyhäinjäännöksenä. Tätä erityisasemaa kuvastaa mm. se, että vain hyvin harvoin se saatetaan julkisesti nähtäville ja aina kun näin tapahtuu, miljoonat sitä kunnioittamaan halajavat ja uteliaat ihmiset kaikkialta maailmasta suuntaavat kulkunsa Torinoon, jossa sitä on vuodesta 1578 asti säilytetty Pyhän Johannes Kastajan katedraalissa.

Suuri määrä ihmisiä uskoo vakaasti, että kyse on samasta hautaliinasta, mihin Jeesus ristillä kuoltuaan käärittiin ja mistä evankeliumit kertovat. Yhtä suuri määrä on myös niitä, jotka kiistävät tämän mahdollisuuden ehdottomasti, vedoten milloin mihinkin tieteen ja logiikan argumenttiin joita julkinen foorumi viljalti tarjoaa. Tämä pro- ja con- kädenvääntö onkin jatkunut jo toista sataa vuotta melko tasaväkisenä kummankaan näkökannan saavuttamatta selkeää yliotetta. Vasta viimeisen noin kymmenen vuoden kuluessa on tapahtunut spurtti, joka on selkeästi kallistanut vaakaa toisen eduksi. Tämän on aikaansaanut yksinomaan monitieteellinen tutkimus ja yhä kehittyneemmät menetelmät tarkastella sitä.

Lue lisää Torinon käärinliinasta

Tutustu lisää:

Esitelmä Kauniaisissa Jeesus ja "huumausteoria" Ruotsalaisväitös ristiinnaulitsemisesta kuohuttaa Historialliset väärennökset Jälleen uusi Torinon käärinliinan väärennösteoria Tietoisku paastonajalle Oliko Pyhä Graal Jeesuksen hautaliina? Jeesuksen peppu todistaa! Tiedämmekö miltä Jeesus näytti?