Shroud of Turin Torinon käärinliina -teemanäyttelyn seminaari la 8.4.2017 klo 12-18
Torinon käärinliina -teemanäyttely 27.3.-17.4.2017
LehdistölleYhteystiedot
Shroud of Turin - Main image

Mikä on Torinon käärinliina?

Torinon käärinliina on 1,1 x 4,4 metrin kokoinen pellavasta kudottu hautakangas, johon on mystisellä tavalla piirtynyt alaston vainajakuva edestä ja takaa. Sen piirteet vastaavat perinteistä Jeesus-hahmoa ja yksityiskohdat täsmäävät evankeliumien kuvaukseen hänen piinastaan: vainajassa näkyy jälkiä ruoskimisesta, päähän asetetusta piikkikruunusta, kylkihaavasta ja naulaamishaavoista käsissä ja jaloissa. Liinaa pidetään tästä syystä arvokkaana pyhäinjäännöksenä ja sen historialliset vaiheet voidaan varmuudella jäljittää ainakin 1300-luvun puoliväliin. Se on ollut Italian vanhan kuningassuvun, Savoijien, yksityisomaisuutta 1400-luvun puolivälistä lähtien. Savoijit hallitsivat aikoinaan Alppimaita pääkaupungeistaan Chambérystä ja Torinosta käsin. Jälkimmäisestä paikasta juontuu reliikin nimikin: Torinon käärinliina.

Liinaa on tutkittu tieteellisesti yli sadan vuoden ajan ja parin viime vuosikymmenen kuluessa erityisen intensiivisesti. Sille tehtiin vuonna 1988 kuuluisa radiohiiliajoitustesti, joka määritti sen keskiaikaiseksi. Tämä johtopäätös on kuitenkin osoittautunut vääräksi, koska tutkimus on näyttänyt, että ajoitus otettiin keskiajalla liinaan taiten liitetystä paikkapalasta. Toisenlaisin menetelmin tehdyt testit puolestaan viittaavat sen vanhaan alkuperään Lähi-Idässä.

Torinon käärinliina - teemanäyttelyt Suomessa

Suomessa on järjestetty Torinon käärinliinaan liittyviä teemanäyttelyitä vuosittain keväästä 2010 lähtien, jolloin aitoa liinaa viimeksi esiteltiin julkisesti Torinossa. Seuraava Torinon käärinliinan juhlallinen esittely tapahtuu pääsiäisen aikaan 2015. 

Näyttelyitä on pidetty maassamme seuraavasti: Turun Martinkirkossa 10.4. – 23.5. 2010 sekä 22.4. – 5.6. 2011 (vastaavana khra Tuomo Norvasuo), Savonlinnan Savonlinna-Säämingin seurakuntakeskuksessa 30.6. – 27.7. 2012 (vastaavana khra Sammeli Juntunen) ja Tampereen Hervannan kirkossa 1.9. – 15.10. 2013 (vastaavana khra Juhani Räsänen). Savonlinnan näyttelyn yhteydessä pidettiin myös kansainvälinen tieteellinen seminaari 21.7. 2012.

Vastaavia näyttelyitä ei olla aiemmin järjestetty Suomessa, eikä myöskään muissa Pohjoismaissa. Maailmalla niitä on useampiakin, mutta Torinon käärinliinaa koskevan tutkimuksen ja tiedon lisääntyessä vuosi vuodelta tämä informaatio on kulkeutunut nyt tännekin päin. Aihetta käsittelevien internetsivujen määrä on kasvanut samassa suhteessa ja vuonna 2013 mahdollistettiin sekin, että käärinliina kuvattiin HD-tekniikalla käytännössä kenen hyvänsä nähtäville pienimpiä yksityiskohtiaan myöden sekä vapaasti tallennettavaksi kotitiedostoihin, älypuhelimiin ym. sähköisessä muodossa.

Näyttelyissä on esillä paitsi aidonoloinen, täysimittainen ja huipputekniikalla kankaalle painettu käärinliinan kopio, myös kosolti rekvisiittaa joka yhdistyy siinä otaksuttavasti vainajana levänneen Jeesus Nasaretilaisen kärsimyshistoriaan. Näitä ovat mm. ammattiseppien valmistamat replikat ristin nauloista, Jeesuksen kyljen puhkaissut keihäs sekä roomalaiset ruoskat. Näyttelytilaan on konstruoitu myös hauta, joka on rakennettu osapuilleen Pyhän Haudan kirkon hautatilaa vastaavaksi. On myös täysimittainen risti sekä runsaasti kuvallista aineistoa tauluina ja teksteinä.

Jyväskylässä järjestettävä näyttely on siis viides ja sen yhteydessä pidetään toinen kansainvälinen seminaari. Näyttelyssä esiteltävä aineisto on vuosi vuodelta kasvanut ja jalostunut, niin että maamme Torinon käärinliina – näyttelyiden voidaan tällä hetkellä sanoa vastaavan täysin parhainta kansainvälistä tasoa. Vuoden 2013 lopulla Suomeen perustettiin myös alan tutkimusta, näyttelyjärjestelyjä ja tiedotusta tukeva yhdistys nimeltään Facies Domini ry (paraikaa rekisteröitävänä), keskuspaikkanaan Tampere. Sen pakeilla, Hervannan kirkossa, on myös pysyvä mininäyttely, jossa on nähtävillä Hervannan seurakunnan omistama Torinon käärinliinan kopio.

Lue lisää

Shroud of Turin

Tietoa Torinon käärinliinasta

Torinon käärinliina, joka tunnetaan myös nimellä Pyhä käärinliina ei viittaa taikka kohdennu mihinkään muuhun kuin kristinuskon keskushahmoon ja perustajaan Jeesukseen Kristukseen. Niinpä sillä on kautta vuosisatojen ollut aivan erityinen arvoasema katolisen ja ortodoksisen kirkon merkittävimpänä reliikkinä eli pyhäinjäännöksenä. Tätä erityisasemaa kuvastaa mm. se, että vain hyvin harvoin se saatetaan julkisesti nähtäville ja aina kun näin tapahtuu, miljoonat sitä kunnioittamaan halajavat ja uteliaat ihmiset kaikkialta maailmasta suuntaavat kulkunsa Torinoon, jossa sitä on vuodesta 1578 asti säilytetty Pyhän Johannes Kastajan katedraalissa.

Suuri määrä ihmisiä uskoo vakaasti, että kyse on samasta hautaliinasta, mihin Jeesus ristillä kuoltuaan käärittiin ja mistä evankeliumit kertovat. Yhtä suuri määrä on myös niitä, jotka kiistävät tämän mahdollisuuden ehdottomasti, vedoten milloin mihinkin tieteen ja logiikan argumenttiin joita julkinen foorumi viljalti tarjoaa. Tämä pro- ja con- kädenvääntö onkin jatkunut jo toista sataa vuotta melko tasaväkisenä kummankaan näkökannan saavuttamatta selkeää yliotetta. Vasta viimeisen noin kymmenen vuoden kuluessa on tapahtunut spurtti, joka on selkeästi kallistanut vaakaa toisen eduksi. Tämän on aikaansaanut yksinomaan monitieteellinen tutkimus ja yhä kehittyneemmät menetelmät tarkastella sitä.

Lue lisää Torinon käärinliinasta

Tutustu lisää:

Esitelmä Kauniaisissa Jeesus ja "huumausteoria" Ruotsalaisväitös ristiinnaulitsemisesta kuohuttaa Historialliset väärennökset Jälleen uusi Torinon käärinliinan väärennösteoria Tietoisku paastonajalle Oliko Pyhä Graal Jeesuksen hautaliina? Jeesuksen peppu todistaa! Tiedämmekö miltä Jeesus näytti?