Shroud of Turin Torinon käärinliina -teemanäyttelyn seminaari la 8.4.2017 klo 12-18
Torinon käärinliina -teemanäyttely 27.3.-17.4.2017
LehdistölleYhteystiedot
Shroud of Turin - Main image

Torinon käärinliina -teemanäyttely Turun Martinkirkossa 27.3.-17.4.2017

Paikka

Martinkirkko, Huovinkatu, 20810 Turku

Aukioloajat

ma-pe 16-20
la klo 10-15
su klo 12-17

ma 17.4. 12-17

Jeesuksen haudan malli

Näyttelyitä varten rakennetaan paikallisen seurakunnan toimesta Jeesuksen haudan malli, joka vastaa osapuilleen Jerusalemin Pyhän Haudan kirkon uurnahaudan mittoja. Hautakammion syvennys, missä ruumis ja kolmantena päivänä pelkästään käärinliinat lepäsivät, somistetaan vastaamaan hautavaatteiden ajateltua asentoa niin kuin sindonologinen tutkimus Torinon käärinliinan ja Oviedon Sudariumin nojalla on päätellyt.

Katso havaintokuvat galleriasta

Facies Domini ry (rekisteröinnissä)

Torinon käärinliinan kopio Hervannan kirkossa

Torinon käärinliinan kopio Hervannan kirkossa.

Tapahtumapaikka

Martinkirkko
Huovinkatu
20810 Turku
FINLAND
Katso kartalta
Asiantuntijat ulkomailla

Prof. Bruno Barberis

Bruno Barberis

Professori Bruno Barberis (s. 1953) on matemaattisen fysiikan apulaisprofessori Torinon yliopistossa ja Torinon kansainvälisen sindonologiakeskuksen johtaja.

Lue lisää

Tri. Alessandro Piana

Bruno Barberis

Tohtori Alessandro Piana (s. 1975) asuu Monzassa Italiassa ja on koulutukseltaan molekyylibiologi.

Lue lisää

Näyttelyn puhujavieraat

Jouko N. Martikainen

Jouko N. Martikainen

Jouko N. Martikainen, Göttingenin yliopiston itämaisen kirkkohistorian emeritusprofessori, on tutkinut erityisesti syyriankielistä kristillistä kirjallisuutta. Sen laajasta aarteistosta hän on yhdessä Veijo Koivulan kanssa kääntänyt suomeksi Afrahat Persialaisen Viisaan (n. 270-350 j.Kr) ”Uskon monet värit” (2008) ja lehtori Aarno Salevan kanssa Makarios/Symeonin kolmannen homiliakokoelman nimeltä ”Hengessä ja totuudessa” (2015). Jouluksi Martikaiselta ilmestyi syyrialaisten lähteiden pohjalta kirjanen nimeltä ”Idän tietäjät” (2016).

Lue lisää

Antti Laato

Juha Jarmo Hiltunen

Antti Laato on Åbo Akademin Vanhan testamentin selitysopin professori. Hän on julkaissut lukuisia tutkimuksia omalta opetusalaltaan ja kirjoittanut myös yleistajuisia kirjoja kuten ”Emmauksen tiellä” (2006) ja ”Vanhan testamentin viikkohartauskirja” (2011).

Pekka Kivekäs

Juha Jarmo Hiltunen

Pekka Kivekäs, runoilijarovasti, on toiminut viimeksi uskonnonopettajana Vantaalla.  Sitä ennen hän on toiminut lukuisissa tehtävissä pääkaupunkiseudun seurakunnissa. Kivekäs on paneutunut erityisellä tavalla kirkkomme virsi- ja hengelliseen lauluperinteeseen. Se on nähtävissä myös nykyisestä virsikirjastamme. Ruotsin kirkon suomenkieliseen virsikirjaan hän on suomentanut peräti 183 virttä. Tämän lisäksi hän on panostanut kuorolauluun Vantaan seurakunnissa laulajana, kuoronjohtajana, hengellisten laulujen ja virsien kirjoittajana.

Visa Immonen

Juha Jarmo Hiltunen

Visa Immonen on Helsingin yliopiston kulttuuriperinnön apulaisprofessori. Hän on tutkinut keskiaikaista kultasepäntyötä Suomessa. Siinä yhteydessä hän on tutustunut metallipakotteisiin tehtyihin Veronika-kuviin. Uskonnolliset reliikit ja uskonnon kulttuurivaikutus niin historiassa kuin omassa ajassammekin ovat hänen mielenkiinnon ja opetusalansa keskiössä.

Jaakko Lehtimäki

Juha Jarmo Hiltunen

Jaakko Lehtimäki on Huittisissa asuva monitoimipastori, eläkkeellä vuodesta 1996 Huittisten seurakunnan kappalaisen virasta. Hän on paneutunut perusteellisesti Huittisten ja Naantalin birgittalaisluostarin yhteyksiin ja laajemminkin Satakunnan kirkolliseen historiaan. Hän on seikkaperäisesti selvittänyt Veronika-kuvan käyttöä Huittisten kirkossa ja esittää siitä aikaisemmin tuntematonta tietoa.

Shroud of Turin

Tietoa Torinon käärinliinasta

Torinon käärinliina, joka tunnetaan myös nimellä Pyhä käärinliina ei viittaa taikka kohdennu mihinkään muuhun kuin kristinuskon keskushahmoon ja perustajaan Jeesukseen Kristukseen. Niinpä sillä on kautta vuosisatojen ollut aivan erityinen arvoasema katolisen ja ortodoksisen kirkon merkittävimpänä reliikkinä eli pyhäinjäännöksenä. Tätä erityisasemaa kuvastaa mm. se, että vain hyvin harvoin se saatetaan julkisesti nähtäville ja aina kun näin tapahtuu, miljoonat sitä kunnioittamaan halajavat ja uteliaat ihmiset kaikkialta maailmasta suuntaavat kulkunsa Torinoon, jossa sitä on vuodesta 1578 asti säilytetty Pyhän Johannes Kastajan katedraalissa.

Suuri määrä ihmisiä uskoo vakaasti, että kyse on samasta hautaliinasta, mihin Jeesus ristillä kuoltuaan käärittiin ja mistä evankeliumit kertovat. Yhtä suuri määrä on myös niitä, jotka kiistävät tämän mahdollisuuden ehdottomasti, vedoten milloin mihinkin tieteen ja logiikan argumenttiin joita julkinen foorumi viljalti tarjoaa. Tämä pro- ja con- kädenvääntö onkin jatkunut jo toista sataa vuotta melko tasaväkisenä kummankaan näkökannan saavuttamatta selkeää yliotetta. Vasta viimeisen noin kymmenen vuoden kuluessa on tapahtunut spurtti, joka on selkeästi kallistanut vaakaa toisen eduksi. Tämän on aikaansaanut yksinomaan monitieteellinen tutkimus ja yhä kehittyneemmät menetelmät tarkastella sitä.

Lue lisää Torinon käärinliinasta

Tutustu lisää:

Esitelmä Kauniaisissa Jeesus ja "huumausteoria" Ruotsalaisväitös ristiinnaulitsemisesta kuohuttaa Historialliset väärennökset Jälleen uusi Torinon käärinliinan väärennösteoria Tietoisku paastonajalle Oliko Pyhä Graal Jeesuksen hautaliina? Jeesuksen peppu todistaa! Tiedämmekö miltä Jeesus näytti?