Shroud of Turin Torinon käärinliina -teemanäyttelyn seminaari la 8.4.2017 klo 12-18
Torinon käärinliina -teemanäyttely 27.3.-17.4.2017
LehdistölleYhteystiedot
Shroud of Turin - Main image

Pyhän käärinliinan historia

Juha Hiltunen
0030 Pääsiäissunnuntai. Käärinliina löydetään Jeesuksen tyhjästä haudasta.

0066 Suuri juutalaissota syttyy. Kristityt pakenevat Jordanin takaiseen Pellaan pyhät esineet mukanaan.

0069 Välivaihe juutalaissodassa. Osa kristityistä jatkaa pakoaan pohjoiseen ja asettuu todennäköisimmin Antiokiaan. Käärinliina kulkee mukana. Toinen osa kristittyjä palaa sodan jälkeen Jerusalemiin, mukanaan Sudarium.   

n.180 Abgar VIII Edessan hallitsijana. Useat historialliset seikat viittaavat siihen, että käärinliina oltaisiin tuotu hänen aikanaan Edessaan – mahdollisesti Antiokiasta.

0544 Persialaiset piirittävät Edessaa. Kaupungin pelastaa Jeesuksen ihmeellinen käsin tekemätön kuva, josta tulee Edessan kuuluisa ikoni. Varhainen dokumentaatio tukee vankasti sitä, että kysessä on Pyhä käärinliina.  

n.620 Sudarium tuodaan meritse Espanjan Sevillaan Alexandriasta (jonne se oli tuotu Jerusalemista 614). Myöhemmin se siirretään Toledoon ja 711 Asturiaan, missä se sittemmin tulee tunnetuksi Oviedon hikiliinana.  

n.730 Kuvainraasto riehuu idän kirkon piirissä ja islamilaisissa maissa. Edessan kuva säästyy liki ainoana alueellaan. Käärinliinalla näkyvät polttoreiät syntyvät mahdollisesti tänä aikana – kenties jonkin aitoustestin yhteydessä. Sen ”käsittätekemättömyys” koituu pelastukseksi ja myös argumentiksi päättää yleinen kuvainraasto.  

0943-4 Bysantin piiritysarmeija uhkaa Edessaa, joka kuuluu emiirikuntana kalifaattiin. Sodalta vältytään vankien ja arvoesineiden vaihdon kautta. Bysantille luovutetaan Edessan pyhä ikoni eli historiallinen Jeesuksen käärinliina. Se kuljetetaan ensin Samosatan rajakaupunkiin ja sieltä edelleen juhlallisesti Konstantinopoliin.  

1192 Unkarilainen rukouskirja, jossa on kuva Jeesuksen hautauksesta ja käärinliinasta, täsmälleen sellaisena kuin Torinon käärinliina todistaa. Erityinen tunnusmerkki ovat em. polttojäljet.

1201 Bysantin hovin aarteiston ylikamreerin, Nikolaus Mesaritesin, raportti Konstantinopolin palatsin reliikeistä kuvaa Jeesuksen käärinliinaa ja siinä olevaa ihmeellistä vainajakuvaa täsmälleen sellaisena kuin Torinon käärinliina todistaa.

1203 Robert de Clari, ristiretkeläinen, kuvailee Blachernaen palatsin Jumaläidin kirkossa näkemäänsä käärinliinaa ja siinä nähtävää Jeesuksen hahmokuvaa, niin kuin Torinon käärinliinassa.

1204 Konstantinopolin ryöstö neljännen ristiretken yhteydessä. Valtaosa sen reliikeistä katoaa ja anastetaan. Käärinliina joutuu Otho de la Rochen haltuun, joka vie sen Ateenaan, mistä tulee vastaperustetun herttuakunnan pääkaupunki.  

1206 Otho de la Roche toimittaa Käärinliinan kotiinsa Ranskan Burgundiin Ray-sur-Saônen linnakartanoon. Kahta vuotta myöhemmin se siirretään Besançoniin St. Etiennen katedraaliin, missä sitä näytetään määräajoin julkisesti.

1349 Besançonin St. Etienne – katedraali tuhoutuu tulipalossa ja Käärinliina katoaa. Ajat ovat kaikin tavoin mitä vaikeimmat Mustan surman riehuessa ja yhteiskuntarakenteiden horjuessa. Käärinliina todennäköisesti vietiin Ray-sur-Saônen linnaan turvaan.

1354 Ranskan kuninkaan luottoritari Geoffrey I de Charny ja becançonilainen ylimysnainen Jeanne de Vergy avioituvat. Jeanne on de la Roche – sukua ja tuo todennäököisesti myötäjäislahjana Käärinliinan Lireyhin, jonne pariskunta asettuu ja minne on juuri valmistunut kollegiaattikirkko.

1355 Geoffrey I de Charny ja Jeanne de Vergy järjestävät ensimmäiset juhlalliset Käärinliinan julkiset näytökset kirkossaan. Sitä varten on painettu pyhiinvaeltajille muistomitaleita, joissa on heidän vaakunansa ja käärinliinan kuva, juuri sellaisena kuin se näyttäytyy Torinon käärinliinassa.  

1389 Käärinliinaa näytetään pidemmän tauon (Englannin ja Ranskan välinen 100-vuotinen sota aiheutti niitä) jälkeen Lireyn kirkossa. Tämä ärsyttää Troyesin piispaa Pierre d´Arcisia, joka on sukua Charnyille. Hän valittaa asiasta paaville Avignoniin, joka taas määrää piispan vaikenemaan asiasta. Piispalta on säilynyt nykypäivään kirjelmä, jossa hän väittää näytettyä käärinliinaa maalatuksi väärennökseksi. Se on kuitenkin osoittautunut osin manipuloiduksi tekstiksi, jota paavi ei ilmeisesti koskaan saanut nähtäväkseen.  

1418 100-vuotisen sodan käänteet pakottavat siirtämään Käärinliinan Hippolyte-sur-Doubsiin turvaan.  

1453 Ikääntynyt leskirouva Margaret de Charny luovuttaa sukunsa hallussa olleen Käärinliinan Savojien ruhtinassuvulle Genevessä.

1532 Käärinliina vaurioituu tulipalossa, joka syttyi Pyhässä kappelissa Chambéryssä, Savoijien pääkaupungin linnassa. Paikalliset klarissanunnat tekevät liinalle taitavan korjaustyön, mutta vahingot tulevat aina näkymään tunnusmerkillisinä tässä sittemmin Torinon käärinliinana tunnetussa reliikissä.  

1578 Käärinliina siirretään Chambérystä Torinoon, josta oli tullut Savoijien uusi pääkaupunki. Sen pysyväksi sijoituspaikaksi tulee Savoijien palatsin yhteydessä oleva Pyhän Johannes Kastajan katedraali.

1606 Tunnettu italialainen taitelija Girolamo della Rovere saa Savoijeilta tehtäväkseen maalata useita kopioita Torinon käärinliinasta. Hän maalaa myös kuuluisan taulun, jossa nimenomaan tätä käärinliinaa käytetään Jeesuksen hautauksessa.

1861 Italia yhdistyy. Savojeista tulee kuningaskunnan hallitsijoita. Torino on vähän aikaa maan pääkaupunki.

1898 Italialainen harrastajavalokuvaaja Secondo Pia ottaa ensimmäiset valokuvat Torinon käärinliinasta. Ne herättävät suurta kansainvälistä huomiota ja pyhäinjäännöksen tieteellinen tutkimus alkaa.

1939 Käärinliina siirretään II maailmansodan puhjettua turvaan Monte Verginen luostariin Etelä-Italiaan. Se on siellä seuraavat seitsemän vuotta, jonka jälkeen se palautetaan Torinoon. Samaan aikaan Italiasta tulee tasavalta ja Savojien viimeinen kuningas Umberto II lähtee maanpakoon.  

1959 Torinon käärinliinan kansainvälinen tutkimuskeskus, Centro Internazionale di Sindonologia, perustetaan.

1978 Torinon käärinliinan ensimmäinen seikkaperäinen tieteellinen tutkimus, jonka suorittaa Torinossa kansainvälinen sindonologinen tutkijaryhmä ns. STURP eli Shroud of Turin Reserach Project.  

1983 Italian viimeinen Savoiji-kuningas Umberto II kuolee maanpaossa Portugalissa. Sitä ennen hän on testamentannut sukunsa hallussa 530 vuoden ajan olleen Pyhän käärinliinan Vatikaanille – sillä edellytyksellä, että sen säilutyspaikkana pysyy Torino.

1988 Torinon käärinliinan radiohiiliajoitus. Testin suorittaa kolme tieteellistä laboratoriota ja tulos määrittää artefaktin keskiajalle vuosiin 1260 – 1390. Suuri yleisö ja valtaosa tutkijoista pitää sitä tästedes väärennöksenä. Kymmenessä vuodessa toiset tutkimukset kuitenkin kääntävät tämän päätelmän päälaelleen.  

1996 STURP-ryhmän valokuvaaja Barrie M. Schwortz perustaa internetsivuston, The Shroud of Turin Website. Siitä kasvaa seuraavien vuosien aikana alan johtava foorumi ja sittemmin myös yritys nimeltä STERA Inc.

2010 Torinon käärinliinan julkinen näytös Torinossa.