Shroud of Turin Torinon käärinliina -teemanäyttelyn seminaari la 8.4.2017 klo 12-18
Torinon käärinliina -teemanäyttely 27.3.-17.4.2017
LehdistölleYhteystiedot
Shroud of Turin - Main image

”Sensaatiomainen” käärinliinalöytö Jerusalemista

Kotimaa24 blogi: 17.12. 2009 Juha Hiltunen

Mediakohina Torinon käärinliinan ympärillä näyttää senkun kiihtyvän. Missä olemmekaan ensi pääsiäisenä kun se jälleen paljastetaan julkisesti Torinossa sitten vuoden 2000? Uusinta on juuri tullut tieto, siitä että Jerusalemista on löydetty "ensimmäistä" kertaa käärinliina Jeesuksen ajalta. Kansainvälinen media uutisoi asiaa otsikoilla, joissa tämä löytö "haastaa Torinon käärinliinan aitouden". Perusteeksi ilmoitetaan sen poikkeavuus Torinon käärinliinasta. Että mitä?

Järkeilyn voisi odottaa toimivan toisin päin, etenkin kun näitä liinoja ei ole olemassa runsaasti todellista vertailua varten. Tämä uusi löytö tehtiin vähän aikaa sitten, mutta nyt muutaman kuukauden viiveellä se tavoittaa näemmä julkisen median. Kyseessä on merkittävä löytö, mutta sensaatio ja päivän lehden maksimaalinen myynti tehdään siten, että lööppiin lisätään jotakin Torinon käärinliinaan viittavaa. Internetpalstat ja keskustelut asiasta täyttyvät saman tien - ja aletaan kaivella Torinon käärinliinasta pilkallisesti "vanhoja" vähän samaan tapaan kuin perheriidassa, jossa uusin kupru löytää rinnalleen kaikki aiemmatkin synnit.

Kyseessä ei ole edes aivan ainutlaatuinen löytö. Vähän samantapainen tehtiin muutama vuosi samoilta alueilta, siis Himnonin laaksosta, ja tästä kertoi mm. arkeologi James Tabor ("Jeesuksen haudan löytäjä"). Tämä lepraan kuolleen ylhäisen miehen liina eroaa kangas- ja kudontatyypiltään Torinon käärinliinasta, eikä tästä tulisi tehdä johtopäätöstä, että kaikkien liinojen täytyi olla juuri samanlaisia kuin mitä tämä juuri löydetty liina oli. Päinvastoin tiedetään että kaikkein arvokkaimmat hautaliinat valmistettiin pellavasta ja erityisesti Syyriassa ja Egyptissä. Lisäksi kudontatyypin monimutkaisuus nosti niiden arvoa. Torinon käärinliina on harvinainen siksi, että se edustaa tuon ajan standadreilla mitaten kaikkein arvokkainta hautaliinatyyppiä, joka oli sovelias  myös kuninkaille. Sen arvo nykyrahassa mitaten olisi noin 6000 euroa. On siten täysin uskottavaa nähdä sen historia myös evankeliumikertomuksen todistuksena, missä kerrotaan Joosef Arimatialaisen hankkineen sen Jeesusta varten. Hän oli yksi Jerusalemin äveriämpiä miehiä, joten hynääkin löytyi.